Hírek

Interjú az Afrikáért Alapítvánnyal!

2022.03.19.

 Az Afrikáért Alapítvány egyike az első Afrikával foglalkozó non-profit szervezeteknek, immár 20 éve tevékenykedik a déli kontinensen, elsősorban a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Afrika Expo: Ez egyedi rálátást, tapasztalatot jelent. Összefoglalnád nekünk, nagy vonalakban, hogy meglátásotok, tapasztalatotok szerint a támogatói szándékban, segítségnyújtási szándékban mi változott Magyarországon, és mi változott a befogadó országban, Kongóban?

 

Afrikáért Alapítvány: Elmondható, hogy a világ „gondolatisága” sokat változott az évek alatt: gyorsabb lett az információáramlás, növekedett a különböző kultúrák iránti érdeklődés, emellett a köztudatban is több szerepet kapnak a fenntarthatósággal és a globális felelősségvállalással kapcsolatos elvek; a migráció fokozódása kapcsán pedig felerősödött a helyben való segítésnyújtás fontossága.
Mindezek a változások megnövelték az emberek segítségnyújtási szándékát – kirajzolódni látszik egy olyan felelősen gondolkodó, gondoskodó és tevékeny társadalmi réteg itt Magyarországon, akik szeretnének aktívan szerepet vállalni a humanitárius törekvésekben. A támogatóink valódi közösséggé kovácsolódtak – nem csak anyagilag segítik a működésünket, hanem szaktudással és önkéntes munkával is nagyban hozzájárulnak sikereinkhez.
Emellett a Hungary Helps - Magyarország segít Program is nagyon hatékonyan követi le a társadalmi eseményeket, igényeket és támogatást biztosít alapítványunk számára, hogy helyben tudjuk segíteni a rászoruló közösségeket. Úgy érezzük, az együttműködésnek köszönhetően szintet léphettünk előre a professzionális működést illetően. Kongóban olyan megvalósult álmoknak lehetünk tanúi az elmúlt 20 évben, amelyeket nem is gondoltuk, hogy valaha elérhetünk. A Hungary Helps segítségével többek között szakképzési termeket építhettünk iskolánkban, melyeknek köszönhetően már a felnőtt lakosságot is oktathatjuk szakmákra; valamint számítógép termet rendeztünk be, így a gyerekek életükben először használhattak számítógépet és tanulhattak informatikát, továbbá bővíthettük orvosi rendelőnket és idén egy új klinika építésébe kezdhetünk, ahol ellátást biztosíthatunk a rászorultaknak.
Legjobban az szimbolizálja az elmúlt évek fejlődését, hogy az árvaházunkból 2021-ben „kirepültek” a gyerekek, mert betöltötték a 18. életévüket és megkezdték önálló életüket.
Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy életeket változtattunk meg és tettünk jobbá. Azt tapasztaljuk, hogy az új kongói generáció egy tudásra szomjazó, érdeklődő és a saját sorsáért felelősséget vállaló fiatalokból áll – hisszük, hogy ez nagyban köszönhető az oktatásnak, az egészségügyi ellátásnak és a korszerűsített infrastrukturális fejlesztéseknek.

Afrika Expo: Sok olyan új, friss, fiatal szervezet van, akik ugyancsak részt vettek az Afrika Expón. Milyen a kapcsolatotok velük, hogyan látjátok munkásságotokat, mit üzennétek nekik?
Afrikáért Alapítvány: Örömmel tölt el Bennünket, hogy évről évre növekszik azoknak a száma, akik szeretnének tenni Afrikáért. Nem titok, hogy az Afrikával foglalkozó szervezetek „jól ismerik egymást” - személyesen is kiváló kapcsolatot ápolunk egymással.
Ez egy vidám, aktív csapat, ahol azt gondolom, számíthatunk egymásra bármilyen kérdésben: összetart bennünket a közös érdeklődési kör és a tenni akarás. Ilyenek vagyunk mi, „Afrikások”.
Már számos közös programot megvalósítottunk több szervezettel, pl. 2019.ben a Mi Afrikánk közösségi napot. Emellett a Hungary Helps támogatásával egy ösztöndíj programot is indítottunk, melyben a kiállítók közül több szervezet – Közel Afrikához Alapítvány, Szívemben Született Afrika Egyesület, Blysthwood Alapítvány, Afrika Sztorik Egyesület- is részt vesz.

Az induló szervezeteknek azt üzenjük, hogy a fejlődés nem lineáris folyamat; sokkal inkább hasonlít egy hullámvasúthoz. A legfontosabb, hogy a nehézségek se tántorítsanak el a feladattól – a kitartó munka meghozza majd az eredményét, mert ami szívben megszületett, az meg is fog valósulni.


Afrika Expo: 10 éve, az Afrika Expo kezdete óta minden évben részt vesztek a rendezvényen. Miért tartjátok fontosnak ezt?
Afrikáért Alapítvány: Az Afrika Expo egy olyan nívós rendezvény, ahol elmélyíthetjük a kapcsolatunkat partnereinkkel, ötletelhetünk, kapcsolódhatunk; találkozhatunk támogatóinkkal és új ismeretségeket köthetünk érdeklődők sokaságának mesélhetünk eddig eredményeikről.. Évről -évre nagyon várjuk, hogy részt vehessünk rajta.
Idén a rendezvényen debütáltunk a 20 évünket felölelő előadásunkkal – ez egy nagy mérföldkő volt számunkra, hiszen a közönség előtt ez alkalommal mutatkoztunk be először „20 éves seniorként”. Megható és felemelő esemény volt ez számunkra.
A szakami programokat is nagyon fontosnak tartjuk. Az idei évben megtisztelő volt, hogy számos panelbeszélgetésben vehettünk részt a HHP meghívására.

 

Afrika Expo: 20 évesek vagytok idén. Mit vártok a különböző 20 évtől? Milyen rövid- közép és hosszútávú terveitek vannak?
Afrikáért Alapítvány: Idén nagyszabású terveink vannak: France Mutombo elnökünk és a csapatunk 2022-t az egészségügy évének nevezte el.
Egészségügyi fejlesztésekbe kezdtünk, az egész világon úttörő technológiát viszünk Kongóba: a Telemedicinát. Ez egy olyan távdiagnosztikai módszer, mely lehetővé teszi, hogy olyan területeken is elérhető legyen az egészségügyi ellátás, ahol nincsen a helyszínen orvos. Videós konzultációval és a minták kiértékelésével sokkal több ember juthat ellátáshoz.
Emellett egy klinika építését is tervezzük, ahol a mintavétel meg tud majd valósulni.
Van egy igazán izgalmas hírünk is: 2022. szeptemberében születésnapi rendezvénysorozattal fogunk ünnepelni. Az első Magyar-Afrika hét programjai között kulturális, gazdasági és közösségi profilú rendezvények is szerepelnek majd.
Hamarosan jövünk a részletekkel, reméljük, hogy találkozhatunk majd sokatokkal a rendezvénysorozatunkon is!