Hírek

Kamerun gazdasága

2015.02.02.

Kamerun az egyik legdinamikusabban fejlődő szubszaharai ország, gazdasága alapvetően a kőolajszármazékok, illetve a mezőgazdasági termékek feldolgozására épül.

A nagy kiterjedés, és változatos természeti feltételeknek köszönhetően az ország sokoldalú mezőgazdasággal rendelkezik, azonban az árutermelés az ország déli területeire összpontosul. Kisebb ültetvényeken foglalkoznak kávé és kakaó termesztésével, ezek a termékek 10-15%-ot jelentenek a teljes exportban. A nyugati területeken, nagyobb ültetvényeken banánt termesztenek, fontos növénynek számít ezen felül az olajpálma, a nyersgumi és a főként a Kamerun-hegy lejtőin termesztett tea is. Az északi területeken már inkább a külterjes állattenyésztés a jellemző, de az alacsonyabb területeken megindult a gyapot és a köles térhódítása. Az esőerdő kiirtása még nem öltött hatalmas méreteket, de a kitermelt fa így is nagy bevételeket jelent az országnak.
Kamerun alapvetően agrárországnak tekinthető, de a selfterületeken felfedezett hatalmas mennyiségű kőolajkészlekre támaszkodva fenntartható lehet az ország gazdasági növekedése. Ezenkívül jelentős bauxit és vasérckészletekkel rendelkezik, melyeket Edea város alumíniumkohójában dolgozzák fel. A kereskedelem Doualában összpontosul, kikötőjének köszönhetően pedig jelentős ipari üzemek települtek ide (cement- és műtrágyagyár, textil- és élelmiszeripar). Legfontosabb közlekedési csomópontja Yaoundé, itt összpontosul a vasúthálózat is.
Az országnak, más fejlődő országokhoz hasonlóan még mindig számos hátráltató tényezővel kell szembenéznie – stagnáló egy főre eső jövedelem, egyenlőtlen jövedelemeloszlás, gyenge civil szektor, szakképzett munkaerő hiánya, mérsékelt gazdasági diverzifikáció, korrupció és kedvezőtlen üzleti környezet. 1990 óta azonban a kormány számos, az IMF és a Világbank által támogatott programba kezdett, melyek céljai közé tartozott az ösztönző üzleti környezet megteremtése, a mezőgazdasági termelés hatékonyságának növelése, kereskedelem fejlesztése és a nemzeti bankok újratőkésítése. A kormány aktív innovációs politikájának köszönhetően megteremtette egy új gazdaságfejlesztési stratégia alapjait. Az ország törekszik a kereskedelmi kapcsolatok szélesítésére és újabb piacokra jutásra, mely beruházható tőkét teremthet a kiemelten kezelt agrár és kőolaj ágazatban. Az IMF jelentései szerint Kamerun egyre dinamikusabb gazdasági növekedését további reformokkal lehetne még inkább elősegíteni, beleértve a költségvetés átláthatóságának növelését, privatizációt és szegénységcsökkentési programokat. Kamerunban számos nagyszabású infrastruktúra projekt kezdődött meg, például egy kikötő létesítése Kribi-ben vagy a Lom Pangar vízenergia projekt. Kamerun vonzó lehet olyan befektetők számára, melyek az elégtelen infrastruktúra fejlesztését célozzák meg, azonban ehhez elengedhetetlen a megfelelő üzleti környezet megteremtése.

 

GDP – szektorok szerint:
mezőgazdaság: 20.6%
ipar: 27.3%
szolgáltatások: 52.1% (2013)

Munkaerő – szektorok szerint:
mezőgazdaság: 70%
ipar: 13%
szolgáltatások: 17% (2001)

Ipar: kőolajszármazékok feldolgozása, alumíniumgyártás, élelmiszeripar, textilipar, hajójavítás

Export partnerek (2012): Kína (15,2%), Hollandia (9,7%), Spanyolország (9,1%), India (8,6%), Portugália (8,1%), Olaszország (6%), USA (5,5%), Franciaország (4%)

Import partnerek (2012): Kína (18,7%), Franciaország (14,9%), Nigéria (12,3%), Belgium (5,2%), USA (4,4%), India (4,2%)

Exporttermékek: kőolaj termékek, fa, kakaóbab, alumínium, kávé, gyapjú

Importtermékek: gépek, elektromos berendezések, közlekedési eszközök, üzemanyag, élelmiszer

 

Kamerun tiszteletbeli konzulja Bécsben található, nála vízumot is lehet igényelni:
Cím: Villa Flora Hüttelbergstrabe 23A A-1140 Vienne
Telefon: +431 914 77 440
Fax: +431 914 77 448
Email: Society@chello.at


Kamerun – Tiszteletbeli konzul, Douala
Felügyelő külképviselet: Rabat
Cím: BP. 936 Douala, Cameroun
Előhívó:(237)
Mobil: +237-99-82-61-16
Fax:33-47-31-01
Tiszteletbeli konzul: Marie Catherine Ngo Djob
E-mail: ngodjobmc@yahoo.fr