Info – Afrika Expo 2018

 

 

7. HTCC Afrika Expo és Vásár

2018. március 1-4.

 

 

A 7. Afrika Expo és Vásár 2018. március 1-4. között ismét a Hungexpo Budapesti Vásárközpont A Pavilonjában, az Utazás Kiállítás egyidejű rendezvényeként kerül megrendezésre. Az Afrika-fókuszú nemzetközi kiállítás és vásár célja a magyar-afrikai gazdasági, kereskedelmi és kulturális kapcsolatok erősítése, az afrikai országok és az afrikai érdekeltségű magyar szervezetek bemutatása és népszerűsítése. A korábbi hat Afrika Expo során 26 országból 136 kiállító 248.000 látogatóval találkozott.

  

Miért fontos Afrika? 

  • Afrika gazdasági növekedése továbbra is dinamikus, az egész kontinens tekintetében az évi GDP növekedés 4,4%-ot mutat.
  • Az afrikai kontinensen ma 700 olyan cég tevékenykedik, melyek éves forgalma meghaladja az 500 millió USD-t.
  • Népességét tekintve Afrika a legfiatalabb kontinens. 2034-re Afrika munkaképes korú lakossága 1,1 milliárd lesz. 21 millió új munkahely teremtődött Afrikában az elmúlt 5 évben.
  • Az afrikai háztartások átlagos fogyasztása évente 4,2%-kal növekszik, elképesztő lehetőségekkel kecsegtetve a fogyasztási termékek és a szolgáltató piac számára. 
  • Tovább erősödő politikai stabilitás és erősödő jogrendszer jellemzi az afrikai kontinens országait.
  • Magyarország déli nyitás stratégiája, a revitalizálódó diplomáciai kapcsolatok Afrikában jó alkalmat teremtenek arra, hogy most nagyobb intenzitással nyissunk Afrika felé.
  • Az afrikai országok is fokozódó érdeklődéssel figyelnek újabb piacokra, kilépve hagyományos, döntően nyugat-európai kapcsolati körükből. Így a közép-európai térség is nagyobb fogadókészséggel találhatja szembe magát Afrikában.

 

A 7. HTCC Afrika Expo és Vásár elemei

Az Afrika Expo és Vásár több, mint egy egyszerű kiállítás. Számos olyan programelemmel bír, amely kíváló lehetőséget teremt arra, hogy a kiállítók sikeres üzleteket bonyolítsanak az expo keretein belül. A négy napos, kormányzati és nemzetközi szervezetekkel és egyetemekkel együttműködésben megvalósuló rendezvény első, csütörtöki napja ünnepélyes megnyitóval kezdődik, melyet szakmai konferencia követ. A megnyitó rendezvényen 350-400 meghívott és VIP vendég szokott részt venni: nagykövetek, diplomáciai és kormányzati képviselők, afrikai delegációk vezetői, cégvezetők, és az Afrikával foglalkozó szcéna kiemelt képviselői. 2015- ben az expo fővédnöke Hanna Tetteh Ghánai Külügyminiszter volt, a rendezvényt visszatérő módon magyar minisztériumok és vezető szakmai szervezetek képviselői nyitják meg. A szakmai konferencia 100-120 vendég részvételével zajlik, és minden évben egy aktuális és fontos témát jár körül. A konferencia keretében a korábbi években már volt szó új piaci lehetőségekről Afrikában, de az Európai Fejlesztési Alap kihasználatlan afrikai pályázatairól is. A kiállítók afrikai hangulatú és informatív standjai mellett az Afrika Expo színpadán további termék és cégbemutatókra kerül sor, napi 1 órában  pedig az Utazás Kiállítás nagyszínpadán is bemutatkozik Afrika. Az Afrika Expo fontos eleme, hogy az afrikai kulturális sokszínűségre, afrikai tehetségekre is felhívja a figyelmet, így kapcsolatépítést generáló és látogató-vonzó kulturális programok sora teszi tartalmasabbá az expót zenei- és tánc előadások, divat- és könyvbemutatók formájában. Az expo minden évben felkér két celebet, hogy részvételükkel segítsék a rendezvény és Afrika népszerűsítését. Az elmúlt években Jaksity Kata, Kembe Sorel, Bebe, Vujity Tvrtko is megfordultak már az expo színpadán.