Archívum – Kiállítók 2011

DIPLOMÁCIAI KÉPVISELETEK:

 

ANGOLAI NAGYKÖVETSÉG - Legyen turista, befektető vagy járjon látogatóban-  Angola tárt karokkal várja!

 

Angola hatalmas kiterjedésű ország, amely természeti kincsekben rendkívül gazdag. Angola második legjelentősebb iparága a mezőgazdaság: gabonaféléket ( kukorica, köles, rizs, búza), rügyeket és gumósnövényeket(kasszava, édesburgonya, burgonya), kávét, trópusi gyümölcsöket termesztenek. Az állatartás ( szarvasmarha és józság feldolgozás) és a trópusi fakitermelés és kereskedelem is jelentős. Angola fontos vízenergiával bír. Afrika második legjelentősebb vízgyűjtő országa,  intenzív esőzésekkel az ország egész területén. A földgáz fontos alternatív energiatermelő eszközzé vált.

 

TURIZMUS - Angola leginkább egy színes kirakós játékhoz hasonlítható, hatalmas területét változatos éghajlat, táj, és kultúra jellemzi. Angolában a hegyvidéktől a hatalmas nyílt fennsíkig, a szélesen elterülő fehér homokkal borított tengerparttól, a sűrű trópusi erdőig minden megtalálható, olyan mintha a tizennyolc tartomány megannyi ország lenne.

Lubango éghajlata enyhe, Luanda forró és száraz, míg Cabinda párás trópusi. A táj többnyire vadregényes, vízesésekkel, bizarr formájú hegyekkel és mély hegyszorosokkal tarkított. Huila tartományban a Leba hegység a Tumdavala hegyszorosból tör elő, és dermesztő látványt nyújt az óriási Namibe sivatagra. Morajló folyók kígyóznak keresztül kasul az országon, zuhatag formájában omlanak le a hegyoldalakon, mint például Melanga tartományban a Calendula vízesés. „Káprázatos folyóink, vízeséseink és játszóparkjaink vannak. Angola egy ideális turista paradicsommá válhatna, különösen az öko-turizmust kedvelők számára” mondta Jorge Valentin, Angola Turisztikai minisztere.
 

ENERGIA - Angola tekintélyes energiaforrásokkal büszkélkedhet, hatalmas olajtartalékai vannak, valamint nagy vízenergia potenciál és földgázkészletek. A nyersolajkitermelés, amely 1973-ban az elsőszámú exporttermékké és az angolai gazdaság fő erősségévé vált, folyamatosan növekedik. Angola a második legnagyobb olajkitermelő Afrika Szaharától délre fekvő térségében (Nigéria után) az egymillió hordót meghaladó napi termeléssel.

 

BÁNYÁSZAT-  Angola többek között fontos gyémánt-, vasérc-, arany-, foszfát-, mangán-, réz-, ólom-, cink-, ón-, volfrám-, márvány- és gránitlelőhelyekkel rendelkezik. Az ország függetlenné válása során ezek a tevékenységek a márványbányászatra szűkültek Luanda North és Luanda Provinces területén, valamint jóval kisebb arányban a márvány és a gránitkitermelésre Dél-nyugaton.
Angola a világ egyik legnagyobb gyémántékkő előállítója, és az olaj után a gyémánt az ország legjelentősebb exportterméke.
A termelési növekedés a fő bányászterületek, különösen Luanda Provinces helyreállításától függ. Valójában több külföldi cég is érdeklődik e szektor iránt. Az erős növekedés a bányaiparban (olaj, gyémánt, és más ásványok) a külföldi vállalatok érdekeltségének növekedését eredményezi.


KAPCSOLAT:

Angolai Köztársaság Nagykövetsége

1123 Budapest

Alkotás út 50

Tel: 487 76 80

Fax: 487 76 99

anemba@angolaembassy.hu

http://www.angolaembassy.hu/index.php?p=nagykovetseg

 

__________________________________________________

 

 

BURKINA FASOI NAGYKÖVETSÉG, BÉCS

 

A Burkina Fasoi Nagykövetség standján a látogatók burkina fasoi öltözeteket, maszkokat, ékszereket (nyaklánc és karkötő), kézitáskákat és egyéb kiegészítőket például batiksálakat, dobokat, cigarettásdobozokat, bronztárgyakat és sheavaj termékeket vásárolhatnak kedves látogatóink.


A bécsi burkina fasoi nagykövetség Nagykövete, Őexcellenciája Salif Diallo úr a szombati és vasárnapi napon látogat ki személyesen a PORT.hu Afrika Expora, a standon a PREM házaspárral (SheaLogic Kft.) és Lucie Kompaore asszonnyal, a burkina fasoi nagykövetség gazdasági tanácsadójával vehetik fel az érdeklődők a kapcsolatot.

 

Burkina Fasóról (forrás: www.afrikatanulmanyok.hu):
Burkina Faso 16 milliós lakosságú ország Közép-Afrikában, a Guineai-öböltől északra. Fővárosa Ougadougou. Éghajlata trópusi, meleg száraz telek, forró, valamivel csapadékosabb nyarak jellemzik. Etnikumai: mosszi 40%, egyéb, köztük gurunsi, senufo, lobi, bobo, mande és fulani 60%. Burkina Faso népességének 50%-a muzulmán, 40%-a törzsi vallású, 10%-a keresztény. Az ország hivatalos nyelve a francia, de a lakosság 90%-a különböző szudáni eredetű törzsi nyelveket beszél. Államformája: Parlamentáris köztársaság. Természeti erőforrásai: mangán, mészkő, márvány, kis mennyiségben arany, foszfát, só.

 

KAPCSOLAT:
Strohgasse 14c
1030 WIEN
Autriche
TEL: +43 (0)1 503.82.64-0
FAX : +43 (0)1 503.82.64.20
E.MAIL : s.r@abfvienne.at 

http://www.abfvienne.at/

 


__________________________________________________

 

 

KENYAI NAGYKÖVETSÉG, BÉCS

 

A bécsi kenyai nagykövetség standjánál Jacqueline Okoth asszony vezetésével az érdeklődők Kenyáról, az ország turisztikai és befektetési lehetőségeiről kaphatnak széleskörű tájékoztatást, a nagykövetség által hozott bemutatkozó film pedig a vetítőteremben kerül levetítésre. Kenyát talán kevésbé kell bemutatni a hazai közönségnek, hiszen Magyarországról is az egyik legkedveltebb afrikai turisztikai desztinációnak számít, állatokban és legelőkben dús szavannáival, csaodálatos szafariaival és a Kilimandzsáró hely havas hegycsúcsaival, nyüzsgő nagyvárosaival, mint például Nairobi és pihenésre alkalmas kikötő- és üdülővárosával, Mombasával. Tudjon meg többet Kenyáról, keressek a kenyai nagykövetség standját!

 

KAPCSOLAT:

 

Neulinggasse 29/8, 1030 Vienna, Austria

kenyarep-vienna@aon.at


_________________________________________________

 

 MADAGASZKÁRI KONZULÁTUS, amely részt vesz minden olyan megmozduláson, amely Madagaszkár hírnevét és presztízsét növeli Magyarországon.

 

A Magyarországon 24 éve élő, Randrianasolo Lalarison Richard tiszteletbeli konzul úr vezetésével mutatkozik be Madagaszkár az I. PORT.hu Afrika Expon. A Magyarországon 2005 decemberében megnyílt Madagaszkári Köztársaság Konzulátusának feladata a Madagaszkári Köztársaság és a Magyar Köztársaság közötti kereskedelmi, gazdasági, kulturális, tudományos és idegenforgalmi kapcsolatok fejlesztésének elõmozdítása, továbbá a madagaszkári állampolgárok, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkezõ szervezetek érdekeinek képviselete és védelme.

 

Természetesen fontos részt venni minden olyan megmozdulásban, amely Madagaszkár hírnevét és presztizsét növeli Magyarországon.

 

KAPCSOLAT:

 

1026 Budapest, Sövény u. 3.

+3613941037

konzul@madagaszkar.org

www.madagaszkar.org


__________________________________________________

 

 

TUNÉZIAI NAGYKÖVETSÉG

 

A Tunéziai Nagykövetség a közelmúlt rossz fordulatú belpolitikai történései ellenére fontosnak tartja a részvételt a PORT.hu Afrika Expon. Tudja meg első kézből a tunéziai nagykövetség standjánál, hogy mi történt az országban, milyen az élet most, és mi várható a közeljövőben.


KAPCSOLAT:

 

1025 Budapest, Pusztaszeri út 24/A
Telefon: 336-1616

at.budapest@t-online.hu

 

 

 

NON-PROFIT SZERVEZETEK

 

 

AFRIKÁÉRT ALAPÍTVÁNY - SEGÍTENI KIVÁLTSÁG!

 

 

 

 

Az Afrikáért Alapítvány 2002-ben civil kezdeményezésre létrejött közhasznú szervezet. Vezetője, a kongói származású France Mutombo Tshimuanga, 1997 februárjában érkezett a Kongói Demokratikus Köztársaságból hazánkba teológiai ösztöndíjasként.

 

Az Afrikáért Alapítvány fenntartja a Kongó fővárosában található közel 1800 gyermeket befogadó Othniel Általános és Középiskolát, valamint egy árvaházat. Egy személyes kapcsolaton alapuló, átlátható diáktámogatási programot dolgozott ki, mely lehetőséget nyújt az iskolában tanuló diákok tandíjköltségének átvállalására magyar támogatók által. Az árvaház fenntartását a diáktámogatási programhoz hasonlóan biztosítja. Munkatársai évente látogató missziós utakat tesznek Kongóba. 2007 nyarától indult el az alapítványi utazások kibővült formáját jelentő humanitárius turizmus program, amely ötvözi az egzotikus nyaralás és a humanitárius misszió elemeit.
A kongói munkássága során készített film- és fényképfelvételekből összeállított anyagokból ismeretterjesztő előadásokat tart, hogy hitelesen mutassa be Magyarországon az afrikai emberek szokásait, mindennapjait.

 

KAPCSOLAT:
www.afrikaert.hu
afrikaert@afrikaert.hu


__________________________________________________


 

MAGYAR AFRIKA PLATFORM SZÖVETSÉG

 

 

A Magyar Afrika Platform Szövetség 2007-ben kezdte meg működését azzal a céllal, hogy összefogja az Afrikában tevékenykedő, illetve afrikaiakkal foglalkozó hazai székhelyű szervezeteket, és ezen szervezetek mind székhelyük szerinti, mind afrikai országokba irányuló tevékenységét koordinálja, valamint érdekeit nemzetközi és hazai szinten egyaránt képviselje. A Szövetség egy erős ernyőszervezet, szakmai hálózat, amelyben a diplomácia, a méltányos kereskedelem, a segélyezés, a kutatás, a természetvédelem, illetve a jogvédelem területén már régóta aktív szervezetek tömörülnek. Kommunikációs platformot és tapasztalatcserét biztosít tagszervezetei számára, továbbá egységesen képviseli tagszervezeteit nemzetközi és hazai fórumokon, illetve amennyiben igény van rá, szövetségként pályázik hazai és nemzetközi forrásokért. A Platform kapcsolatot tart a kormányzati döntéshozó testületekkel, valamint a hazai és nemzetközi szakmai és társszervezetekkel. Feladatának tekinti, hogy felkérés esetén aktívan részt vállaljon a fenti célokkal kapcsolatos kormányzati és európai uniós döntések előkészítésében, képviselve a Tagok érdekeit.

 

KAPCSOLAT:
www.afrikaplatform.hu
info@afrikaplatform.hu


__________________________________________________

 

 

MINORITY RIGHTS GROUP EUROPE

  

http://www.minorityrights.org/?lid=10279
 

 

 

KEREKESKEDŐK, EGYÉB

 

 

Afrikai lakberendezési termékek és afrikai fegyverek

 

Kongó szívében ülve, szövőkereten szövik a férfiak a rafiapálmarostjából készült rafiát, amelyet az asszonyok és gyermekek változatos geometriai motívumokkal, gazdagon hímeznek, csomóznak, varrnak. A természetes alapanyagból készült és színezett változatos rafiaszövetekből készült díszpárnák, terítők és rafiaszövetek nagyszerűen alkalmasak lakásdekorálásra, enteriőrök díszítésére. Minden egyes darab Kongóból érkezik, egyedi, kézzel készített darab. Legyen Önnek is egy rafiája, amely csak az Öné! Vigyen haza egy kis Afrikát!

 

Fegyvergyűjtők, fegyverkedvelők, valászok figyelem! Tuareg tőrök, mívesen díszített kések, antik szaharai fegyverek. Bamileke kardok Kamerunból, vadászkürtök, balták, íjak és nyilak. Afrikából érkeztek a különleges darabok, amelyek között jópár eredeti, antik darab is megtalálható.


__________________________________________________

 

 

Aloalo IT Technology Kft.

 

 

Az ALOALO IT TECHNOLOGY Kft. az információs technológia területén nyújtott különböző szolgáltatásai mellett a Közép-Európai országok, így Magyarország és Madagaszkár közötti gazdasági kapcsolatok elősegítése céljából jött létre. Cégünk olyan vállalatok és magánszemélyek számára nyújt segítséget, akik Madagaszkáron szeretnének befektetni, fejleszteni, export-import tevékenységet folytatni, valamint felkutatjuk számukra a potenciális üzletfeleket az afrikai szigetországban.
 

Tanácsadás


Vállalataink számára teljeskörű tanácsadással állunk rendelkezésre az alábbi területeken:
Gazdasági kapcsolatok
Marketing
Szervezés
Piac
Befektetés
Értékesítési csatornák
Külkereskedelem


Cégünk a madagaszkári székhelyű Cabinet de Consulting Galaxie vállalattal együttműködve kutatja fel az érdeklődők számára a madagaszkári partnereket, üzletfeleket.

 

KAPCSOLAT:
info@aloalo-kft.com
www.aloalo-kft.com

__________________________________________________

 

 

KONGÓ- TORDAY EMIL NYOMÁBAN - KIÁLLÍTÁS, KÖNYV- ÉS FILMBEMUTATÓ

 

 

 

"Rajtunk a sor, hogy aki annyit dolgozott s annyi fáradhatatlan munkás esztendőt áldozott a magyar tudományosság hírnevéért, írt, szónokolt és cselekedett szomorú sorsra jutott hazájáért, hogy barátokat szerezzen nekünk a nagyvilágban - kegyelettel őrizzük meg emlékét."

Halász Gyula: Öt világrész magyar vándorai. 1936. 171. o.

 

A nemzetközileg elismert, bár hazájában kevéssé emlegetett Torday Emil (1875-1931) Afrika-kutató 1900-1909 között három jelentős kutatóúton vett részt a Kongó-medencében. Utolsó útjának 100. évfordulóján, 2009 nyarán magyar expedíció indult a Kongói Demokratikus Köztársaságba, hogy Torday egykori útvonalának egy részét bejárja, dokumentálja. Az expedíció sikeresen eljutott azokhoz a népcsoportokhoz és helyszínekre, ahol Torday Emil legkiemelkedőbb kutató- és gyűjtőmunkáit végezte. Többek között a Kuba Királyság területén található Mushengébe és Misumbába. Az expedíciót Lóránt Attila fotográfián, Reisinger Dávid mozgóképen dokumentálta. Szilasi Ildikó, az expedíció vezetője antropológusként tett megfigyeléseket valamint tárgyi gyűjtőmunkát végzett Charles Ngwabwanyi Kunda közreműködésével.

 

A 100 év azonosság, 100 év változás. Torday Emil nyomában Kongóban című kiállítás tartalmát Torday Emil 20. század eleji kutatóútjain, valamint a 2009 nyarán megvalósult Torday-Kongó Expedíció során készített források és fotográfiák adják. A kiállítás célja Torday Emil életútjának és kutatói munkásságának a nagyközönséggel való megismertetése. Továbbá olyan kulturális változási folyamatok, társadalmi jelenségek vizuálisan hatásos bemutatása, amelyek napjainkban nyomon követhetőek Kongóban.

 

A kiállításból a néző képet kaphat Torday Emil életútjáról és munkásságának eredményeiről. Megértheti, miért volt kiemelkedő és újító szemléletű kutató a maga korában. Megismerhet egy sor érdekes változási folyamatot, amely nem csak napjaink Kongóját, hanem más régiókat is jellemez: művészeti átalakulás; hatalmi változás; tárgyi kultúra változása stb. Bepillantást nyerhet a Kuba Királyságba, a királyi udvartartásba és a boszorkánybörtönbe. Megtudhatja, miért titkos a pende művészet, illetve hogy ki a legjobb Gitenga. A kiállítás témáit magas művészeti szintű archív és jelenkori fotográfiák, rövidfilmek, tárgy illusztrációk és szövegmagyarázatok teszik érdekessé és tartalmassá.

 

KAPCSOLAT:

 

szervezo@kongoexpedicio.hu

www.kongoexpedicio.hu


__________________________________________________

 

 

 

  

KORECZ KATA VIZUÁLIS ALKOTÓ

 

 

 "Úgy vélem, a természet erőinek rendszere és szerveződése, az embernek a világegyetemben elfoglalt helye az, ami foglalkoztatja az afrikai embert; alkotásaiban, és előadásaiban az életet alkotó energiák örvénylésének törvényszerűségeit hangsúlyozza. Tárgyai, eszközei, zenéi és táncai valóban eszközök, melyekkel megerősíti ezen energiákhoz való kapcsolódását; vagy védekezik ellenük, vagy jótevő, gyógyító-esszenciáját hívja. Eme energiák és erők között, azok áramlataiban él. A természet erőinek minden létezővel és minden eseménnyel való mély kapcsolatának megértése és átélése a mindennapi élet szerves részét képezi, s a szellemi világ és a hétköznapi között nincs olyan mértékű különbség, mint ahogyan azt az európai gondolkodás feltételezi."


__________________________________________________

 

 

MANACONSER HUNGARY KFT

 

 

A ManaConser egy egyedülálló magyar cég, amely egy afrikai alapanyag előnyeit és gyógyító erejét kihasználva shea vaj alapú kozmetikai termékek forgalmazásába kezdett. A MANANUT Arckrém a 100%-os finomítatlan nigériai shea vaj és az ezüst kolloid jótékony hatását ötvözi, míg a MANANUT Dudu-Osun Afrikai Fekete Szappan évszázados hagyományokon alapuló natúrkozmetikum egyenesen Nigériából.


__________________________________________________

 

 

Afrikai KÁVÉZÓ - SEMIRAMIS

 

Március végén a Jászai Mari Térnél a  Hollán Ernő  utcában nyílik egy új Kávézó, amely afrikai kávékülönlegességekkel készül a PORT.hu Afrika Expora. A SEMIRAMIS kávékereskedés jóvoltából tunéziai, ugandai, etióp és kenyai kávéból készítenek háromféle pörköléssel több, mint tíz fajta kávét, a hangulatos Afrikai Kávézóban, a 25-ös pavilon kényelmesen kialakított sarokkávézójában, ahol a látogatók egy jó fekete mellett merenghetnek el a PORT.hu Afrika Expon szerzett élményeiken.

 
_________________________________________________

 

 

TERRA-TUN Kft. - tunéziai kerámiák és ajándéktárgyak

 

A Terra-Tun Kft 2010-ben kezdte meg működését.
Tunéziai kerámiák és ajándéktárgyak forgalmazásával foglalkozunk.
Tunéziával és a tunéziai emberekkel folyamatosan kapcsolatban vagyunk, jól ismerjük ennek az országnak a tradicionális értékeit és ezeket szeretnénk továbbadni vásárlóinknak.
Forgalmazott termékeinket természetes alapanyagból, tradicionális technológiával kézműves mesterek készítik, akik munkájukkal teljesen egyedi termékeket hoznak létre, még ha azok egyformák is.
Cégünk nagykereskedelemmel foglakozik, de webáruházunkban egyéni vásárlóinkat is kiszolgáljuk.

 

KAPCSOLAT:

http://terra-tun.eu
info@terra-tun.eu
Saidi Mejdi 06305598226
8651 Balatonszabadi, Vak Bottyán u. 54/c.

__________________________________________________

 

  

MANANUT, Afrika lelke dióhéjban – a tradicionálisan használt gyógynövények és a tiszta lélek forrása

 

KAPCSOLAT:

H1015 Budapest, Batthyány utca 46. FE9.

beatrix@manaconser.com

www.mananut.com